4 Büyük Meleğin Özellikleri
Bu konu nereden aklıma geldi derseniz meleklerin görevlerini düşünürken CEBRAİL a.s mın peygamberlere vahiy görevi bittiğine göre başka görevi var mı ki diye düşünürken geldi.
Cebrail Aleyhisselam ve görevleri nelerdir?
Meleklerin arasında en üstün ve en büyük olan melek Cebrail (a.s)’dir. Görevi Allah’ın buyruklarını elçi olarak peygamberlere iletmektir. Bu sebeple çok güvenilirdir. Kendisi hakkında “meleklerin efendisi” olarak söz edilir. Kur’an-ı Kerim’de kendisinden sıkça söz edilmektedir.
Dört büyük melekten biri olan Cebrail (a.s) vahiy indirmekle görevlendirilmiştir. Peygamberlere Allah’ın emir ve buyruklarını ileterek dinleri yaymalarında yardımcı olmuştur. Tek görevi vahiy indirmek değildir. Başka görevleri de bulunmaktadır.
Melek Cebrail (a.s) Allah’a en yakın olan melektir. Bu sebeple Allah’ın emir ve buyruklarını yerine getirmekle yükümlüdür. İnsanlarla Allah arasında bir elçi görevi görmektedir.
Cebrail Aleyhisselam, Peygamber Efendimize namaz kılmayı öğreten kişidir. Savaşlarda onun yanında savaşarak gazaların kazanılmasında ve İslamiyet’in yayılmasında Hz. Muhammed’e yardımcı olmuştur. Cebrail (a.s) pek çok kez insan sureti ile yanında durarak onunla konuşmuş, karşılıklı Kur’an okumaları yapmışlardır.
Hz. Muhammed’e bedensel ibadetleri öğretmek de Hz. Cebrail’in görevlerinden biriydi. Hz. Muhammed’in mucizelerinin yapılmasında ve bu mucizelerin diğer kişilere gösterilmesinde önemli rol oynamıştır.
Peygamber Efendimiz Cebrail Aleyhisselamdan ne şekilde söz eder? Cebrail (a.s) zaman zaman insan kılığına girerek Hz. Muhammed ile oturur, diğer insanların içinde kendisine sorular yöneltir ve cevaplar alırdı. Bunu yaparak İslam’ın öğrenilmesinde yardımcı olurdu. Soruların cevaplarını bildiği halde Hz. Muhammed’den kendisi ve sahabeleri için yeniden anlatmasını isterdi.
Meleklerin İSLAM dinindeki önemini şu ayetle anlayabiliriz. Bakara Suresi 285. ayette "Hz. Muhammed, kendisine indirilene iman etti, müminlerin her biri de Allah'a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine inandı"
İmanın 6 şartından biridir meleklere iman.
Meleklerin Özellikleri Nelerdir?
- Nurdan yaratılmıştır.
- Manevi varlıklardır.
- İnsanlarda bulunan yeme, içme, evlenme, yorulma, uyuma gibi özellikleri taşımazlar.
- Meleklerde dişilik erkeklik kavramı yoktur.
- Melekler Allah'ın emirlerine sorgusuz sualsiz itaat ederler
- Sürekli ibadetle müşküldürler
- Her birinin vazifesi farklıdır ve görevlerini yaparken yorulup, sıkılmazlar.
Meleklerin Görevleri Nelerdir?
Melekler özel olarak görevlendirilmiş nurani varlıklardır. Bilinen dört büyük melek vardır. Bu melekler Azrail, Mikail, Cebrail ve İsrafil adlarıyla anılır. Her birinin görevi farklıdır. - Azrail (a.s.)'ın görevi eceli gelen ruhları bedenden ayırmaktır.
- Cebrail (a.s.)’ın görevi vahiy getirmektir. Allah'ın peygamberlere gönderdiği vahiyleri Cebrail (a.s.) iletmektedir.
- Mikail (a.s.)'ın görevi doğa olaylarını yapmak ve insanların rızkını dağıtmaktır.
- İsrafil (a.s.)'ın görevi sura üflemektir. Dünya hayatının sona erdiğini, ahiret hayatının başladığını bildiren ve şekli belli olmayan sura İsrafil (a.s.) üfleyecektir.Dört büyük melek dışında da birçok melek vardır. Kiramen-Katibin meleği insanların iyi ve kötü amellerini yazmaktadır, koruyucu melek olarak görevlendirilen hafaza meleği de vardır. Ayrıca kabir hayatında sorgu yapacak olan münker-Nekir melekleri de sorgudan sorumludur.
0 Comments