YEMEK YAPARKEN SIK YAPILAN 24 HATA
Yemek yaparken yapılan çok sık hatalar vardır. Fakat bunları bilen kişi sayısı oldukça azdır. İşte mutfakta yapılan o hatalar:
1. Fırını önceden ısıtmamak
Eşit olmayan pişmeye, yayılmaya ve kabarmamaya neden olabilir.
2.Fırının kapağını pişme esnasında açıp kapamak
Özellikle ekmek ve kek gibi yiyeceklerin pişirme esnasında fırın kapağı açılırsa ortasında çökmeye neden olur.
3.Hamuru fazla çırpmak
Eğer hamurunuzu fazla çırparsanız kekinizin daha az kabarmasına ve kurabiyenizin sert olmasına neden olabilir.
4.Muzlu kek yapımında olgunlaşmamış muz kullanımı
Homojen olmayan kek görünümü ve homojen hissedilmeyen muz tadına yol açabilir ve içince muz parçaları kalıntısı oluşabilir.
5.Pişirme süresini pişirme kabına göre ayarlamamak
Daha yayvan ve kısa kaplarda kekler uzun ve dar olan kalıplara göre daha kısa sürede pişer. Pişme süresi uzun olursa kekiniz kuru ve katı olabilir.
6.Keki sıcakken kesmek
Kek fırından çıktığı anda kesmek kekin nem kaybetmesine, kurumasına ve dağılmasına neden olabilir.
7.Yumurtayı oda sıcaklığında kullanmamak
Oda sıcaklığındaki yumurta, şeker ve yağ ile daha kolay karışır, kremleşir ve kekin daha yumuşak olmasını sağlar.
8. Malzemeleri farklı ölçüde kullanmak
Bardak, kaşık hesabı malzemeleri eklemek istenilen sonuca ulaştırmayabilir. Mutfak terazisi kullanmak tariflerinizi daha mükemmel hala getirir.
9.Etkinliği kalmamış karbonat kullanmak
Bayatlamış karbonat görevini yerine getirmez. Açıldıktan sonra en fazla 6 ay içerisinde tüketilmelidir.
10.Pişirme kabını fazla yağlamak
Pişirme kabını gereğinden fazla yağlamak kurabiyeleriniz sert olmasına, keklerinizin dışının sert kabuk tutmasına neden olabilir.
11.Fanlı fansız ayarda sıcaklıkları eşit seçmek
Fırının fan ayarı yani turbo ayarı daha hızlı pişme sağlar. Bu durumda kekin dışı dışı hızlı pişerken içi ıslak kalabilir. Eğer fırınınız fanlı ayarda kullanılacaksa tarifte belirtilen sıcaklıktan 20 derece düşülmelidir.
12.Fazla miktarda karbonat kullanmak
Fazla karbonat kullanımı renkte koyulaşmaya, metalik acımsı tada, enine yayılmaya neden olabilir. Genellikle standart bir tarifte yarım veya bir çay kaşığı karbonat yeterli olmaktadır.
13.Keki pişirme kabında soğutmak
Kekin kabında veya yüzeyinde yapışkanlık oluyorsa uzun süre keki pişirme kabında durmasından ve hava sirkülasyonu olmamasından kaynaklanır. Kek fırından çıktıktan sonra en fazla 10 dakika kabında tutup sonrasında ızgarada tamamen soğuyana kadar bırakılmalıdır.
14.Kuru malzemeleri elemeden karışıma ilave etmek
Un gibi kuru malzemelerin topaklı kalması ve dolasıyla aralarında hava boşluklarının karışıma girmesi homojen olmayan yapıya, yer yer boşluklara, çiğ kalmış noktalara neden olmaktadır.
15.Kurabiyenin fazla yayılması
Gereğinden az un kullanılması ve erimiş tereyağı kullanımı buna sebep olur. Mutfak tartısı ile un ilave edin, yumuşamış tereyağı kullanmayı deneyin. Son aşamada hamuru 1 saat buzdolabında dinlendirmek de fazla yayılmayı önleyebilir.
16.Pizzayı hatalı fırın ayarında pişirmek
Pizza hamurunun en iyi piştiği ve üst malzemelerinin en lezzetli olduğu fırın ayarı alt ısıtma veya alt ısıtmayla birlikte fan ayarıdır. Sadece fan ayarında pişirmek hamurun iç kısmının çiğ kalmasına ve üst malzemelerinin kurumasına yanmasına neden olur.
17.Kurabiye hamurunu fazla karıştırmak
Kurabiye hamurunu fazla karıştırmak kurabiyelerin daha düz ve gevrek (bisküvi benzeri) olmasına neden olur.
18.Donmuş et ürünlerini çözdürmeden pişirmek
Donmuş et ürünlerini çözdürmeden pişirmek yapı ve lezzet kayıplarına neden olur. Lifli yapısı bozulmuş, daha lapa et yemeği ortaya çıkar. Gıda güvenliğine uygun şekilde çözdürüldükten sonra pişirilmelidir.
19.Şeker ve tereyağını kremleştirmemek
Kurabiye yapım aşamasında şeker ve tereyağını 3-5 dakika kremsi olana kadar karıştırmamak şekerin homojen erimemesine, homojen olmayan tat ve yapıya neden olur. Kurabiyeleriniz çöküp fazla yayılabilir.
20.Keki fırından erken çıkarmak
Kekin merkez noktası en geç pişen yeridir. Kürdan testi yaparak piştiğinden emin olmak gerekir. Aksi halde kekin ortası çökebilir, çiğ kalabilir.
21.Tavayı önceden ısıtmamak
Kızartma yapmadan önce tavayı mutlaka birkaç dakika önce ısıtmalısınız. Eğer bunu yapmazsanız özellikle et veya balık pişirirken zorluk yaşamanıza sebep olabilir.
22.Et piştikten sonra dinlenmeden kesmek
Yemek Yaparken, Eti pişirdikten sonra içindeki sağlık suyu çoğu etin merkezinde kalır. Bu nedenle eti kesmeden önce bu suların yanlara yayılması için 10 dakika kadar bekletmeli ve daha sonra dilimlemelisiniz.
23.Sarımsakları çok erken eklemek
Sarımsak kolayca yanan bir besindir, bu yüzden yemeklere önceden eklemek lezzetini bozmasına neden olur. Sarımsakları mutlaka yemeğinizin son kısmında eklemelisiniz
24.Yeşillikleri ıslak kullanmak
Yeşilliklerinizi yıkadıktan sonra mutlaka kuru olduklarından emin olun. Aksi takdirde su buhara neden olur ve sebzeleriniz piştikten sonra çok hantal bir lezzete neden olabilir.
Alemnedio Yemek Kategorisi için TIKLAYINIZ
0 Comments