Mantar Toplarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Zehirli Mantar Nasıl Anlaşılır?
Mevsimin gelmesiyle kırsal bölgelerimizde mantar şöleni başladı. Tabi haliyle mantar zehirlenmeleri de. Türk mutfak kültürünün önemli bir bölümünü oluşturan mantar çoğu sofralarımızın vazgeçilmezi. Çorbadan böreğe, pideden daha onlarca şeyde mantar olmazsa olmazımız. Ülkemizde yaklaşık 40 çeşit yemeklik mantar türü vardır.
Şapkasının hem altı hem de üstü aynı renk, Kahverengi veya Beyaz olan mantarlar büyük ihtimalle zehirli mantardır. Bu tür mantarlara dokunmayın.
Şapkasının kenarında ince iplikler bulunan mantarlar da büyük ihtimalle zehirli mantardır. Bu tür mantarlara dokunmayın.
Küflenmiş, çürümeye başlamış ve böceklenmiş mantarları da toplamayın. Bu tür mantarlar zehirli olmasa bile yenilebilir özelliğini kaybetmiş mantarlardır.
Doğru mantarı bulduğunuzda kökü ile beraber koparmayın, dibine yakın bir yerden keserek alın. Mantarı topraktan kökü ile birlikte kopardığınızda aynı kökten tekrar mantar çıkmasını engellersiniz. Halbuki kesip alırsanız bir süre sonra aynı yerde tekrar mantar görebilirsiniz.
Tanımadığınız mantarları asla toplamayın ancak toplamadığınız mantarlara zarar vermeyin. İnsan için zehirli olan bir mantar doğal canlılar için besin kaynağı olabilir. Ayrıca sizin bilmediğiniz yemeklik bir mantarı tanıyan ve toplayan başkaları olabilir.
Mantarları taşırken sepet kullanmaya özen gösterin. Poşet içinde üst üste atılan mantarlar eve dönene kadar kırıp ezilecektir.
Mantar Toplanacak Yerler
Mantarlar, cinslerine göre farklı bitki örtüsüne ve iklime sahip alanlarda yetişirler. Mantar toplamaya başlamadan önce doğru mantarı doğru yerde aradığınıza emin olmalısınız. Bunun için çevrenizdeki veya mantar arayacağınız alanların bitki örtüsü ve iklimi hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu sayede hem boşuna gezmemiş olur hem de doğru mantarları toplayabilirsiniz.
Örneğin ağaç gövdesinde yaşayan biftek mantarı toplamayı düşünüyorsanız ağaç olmayan maki veya çayırlık bölgelere bakmanıza gerek yoktur. Benzer şekilde çam ağaçları ile kaplı bir çevrede mantar arıyorsanız çam kökleri veya çam yaprakları ile beslenen bir mantar türü aramalısınız.
Mantarlar bol oksijen ihtiyaçlarını karşılayabildikleri yerlerde yetişirler. Bu nedenle şehir içinde bir parkta mantar bulma ihtimaliniz düşüktür. Ayrıca yol kenarlarında da egzoz gazlarından dolayı mantar bulma ihtimaliniz düşük olacaktır. Mantar toplarken yoldan en az 50 metre içeride mantar aramalısınız. Ayrıca egzoz gazlarında bulunan kanserojen maddeler ve ağır metaller mantarlar üzerinde birikerek doğrudan vücudumuza geçer.
Mantar toplanacak bölgelerin coğrafi yapısına ve doğal hayvan popülasyonuna da dikkat etmelisiniz. Doğadaki bir çok canlı yırtıcı bile olsa doğrudan insana zarar verme amacı taşımaz ancak farkında olmadan onlar için tehlike oluşturacağınızı düşünecekleri kadar yakınlarına gelirseniz yuvalarını veya kendilerini korumak için saldırgan olabilirler. Bu nedenle doğal hayvanların yuvalarından ve beslenme alanlarından uzak durmalısınız.
0 Comments