AH O ESKİ BAYRAMLAR
Nerede o eski bayramlar diye sormayacağım, her bayram artık klişeleşmiş yazılar gibi. Büyük bir çoğunluğumuz hayatının en garip bayramını yaşıyor. İnsan ömrüne sığmayacak kadar garip bir bayram süreci. Sokağa çıkmak yasak, el öpmek sarılmak bile yasak.
İnsan yetişemiyor artık hiçbir şeye. Sürekli bir şeyler için acele ediyor. Farkında mısınız? Özel günler,kandiller, dini, milli bayramlar iki gün önceden kutlanılmaya başlanıyor. Önce ben kutlayayım telaşından mı? O gün yapacak herkesin çok işi olmasından mı? Yada bir an önce yazalım da gitsin mi? Toplu mesajları bile özler mi olduk ne? Artık instagram, facebook, watsapp paylaşım, durum yaparak kutlamalar yeterli gelmeye başladı çoğunluğumuza. Bayramı geçtim, cenaze oluyor adam facebookdan yorum yaptım ya diyor, ne gerek var aramaya? Önce gece on ikide başlamışlardı sonra bir gün önce bu sene bakıyorum da arefe gününden de önce. Nedir İNSANOĞLU bu acele?
Korona virüsten dolayı çoğunluk evinde, evinde olmayanlarda mecburen işlerinde. Herkese tuhaf gelecek belki ama belki ilk defa eski bayramları aratmayacak bir bayram bizi bekliyor. Kimse bayramı fırsat bilip tatile gidemiyor. Denizlere, sahillere, dağlara, bilmem nerelere. Bayramlar kucaklaşmak içinken yıllar içinde insanın insandan kaçtığı bir geleneğe dönüştü. Bayramları tatil belledi insanoğlu, geriden gelen çocukları düşünemiyorum bile. Aynı apartmanda oturanlar birbirini tanımaz oldu. Bir selamı, bayramlaşmayı çok gördük birbirimize. Hadi gitsenize şimdi Bodrum, Marmaris, Fethiye, Kuşadası, Amasra ora bura ne duruyorsunuz? Amasra için küçük bir örnek vereyim; her bayram sadece araba kuyruğu en az 10 km den başlıyordu. Şimdi mi? Martılar, balıklar, sokakta kediler, köpekler, denizin manzaranın tadını çıkarıyor.
Belki bu virüs, evde kalmak, öğretir bize bayramlar insanların birbiri ile kucaklaşması içindir diye.
Ve unutmayın bayramlar en çok çocuklar içindir. En çok onların hakkıdır. Kimler, her şeye rağmen, özellikle de imkanı kısıtlı çocukları güldürebilirse işte onlar gerçekten insandır. O güldürdükleri çocukların bayram hatıralarda yaşayacaklardır bir ömür boyunca.
Bayram sevdiklerimizdir bizim, onların olduğu her yerdir. Bayram el öpmedir, el öptürmedir. Şeker, çikolata, harçlık dağıtmadır. Sevindirmedir bayram, gülümsemedir.
SEVDİKLERİMİZLE BERABER NİCE NİCE GÜLÜMSEMELERE, HAYIRLI BAYRAMLAR.
AHMET KARADAYI
Bu yazının şarkısı : Barış Manço: Bugün bayram çocuklar( şarkının yazılış hikayesi baya bir üzücü olsa da)
0 Comments