5
1 Paylaş, 5 Puanlar

Gökçeada’ya Nasıl Gidilir? Gökçeada Hakkında

Türkiye’nin en batı noktası olan ve 2011 yılında dünyanın ilk “Cittaslow” adası unvanını alan Gökçeada denizi, tarihi, doğası, organik ürünleri ve alternatif doğa spor alanları sayesinde farklı tatil seçeneklerini bir arada bulundurmasıyla ilgi topluyor.

Cittaslow Nedir?

İtalyanca’dan ‘Citta’ İngilizce’den ise ‘Slow’ kelimeleri alınarak oluşturulan bu yeni kavram aslında uzun zamandır  hayatımızda. Cittaslow nedir sorusunun cevabı aslında 1999 yılından bu yana faaliyet gösteren bir uluslararası       belediye birliği. Türkçe’ye sakin şehir / yavaş şehir olarak çevrilen Cittaslow aynı zamanda da yavaş yaşam ile      ilgili bir felsefeye dayanıyor. Şehirleşme ile hayatımız tüketmeye dayalı bir biçimde hız kazandı. Yaşamın bu denli  hız kazanmasına karşın daha sakin yaşamayı ve yaşamdan zevk almayı temel alan bir görüş. Cittaslow şehirleri içinde  yer almak için de bu görüşe uymak şart. Sakin şehir olabilmek için sessiz şehir gibi özellikler de aranıyor.

Gökçeada veya eski adıyla İmroz, Çanakkale’nin bir ilçesi ve Türkiye’nin en büyük adasıdır. Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. 91 km. kıyı şeridine sahiptir.

Gökçeada, Türkiye’nin en büyük adası. Yürüyerek gezmek söz konusu değil ve adanın gezilecek yerleri birbirinden uzak noktalarda konumlanmış durumda. Alternatif olarak araç kiralama, taksi ve toplu taşıma seçenekleri mevcut olsa da en rahatı bir tura katılmak ya da kendi aracınızla gitmek.

İstanbul’dan bir çok otobüs firmasının her yarım saatte bir Çanakkale/Eceabat’a otobüs seferi mevcut. Eceabat’tan da Kabatepe feribotuna devamlı minibüs var. Kabatepe’den Gökçeada’ya feribot 80 dk sürüyor. İndikten sonra sizi Gökçeada limandan merkeze götürecek otobüsler feribot seferiyle paralel olarak planlanmış, bekleme yapmıyorsunuz.




ADA’NIN TARİHİ VE DEMOGRAFİK YAPISI

Lozan antlaşmasından önce Gökçeada’da %95 Rum, %5 Türk vatandaş yaşarken, Lozan antlaşması sonrası 1923-1924 mübadelesinden günümüze kadar olan tabloda demografik yapı %95 Türk, %5 Rum şeklinde değişmiş. Anadolu’nun dört bir yanından insanlar iskan politikasıyla buraya gelmiş.
2014’te Rum ortaokulunun yeniden açılmasıyla birlikte mübadelede göç eden Rum vatandaşlar tekrar geri gelmeye başlamış. Şu an adada 500’e yakın Rum vatandaş yaşıyor.

 

Dünya’daki 300 milyon Ortodoks Hristiyan’ın ruhani lideri olan 1. Bartholomeos, Zeytinliköy’de doğmuş. 1991 yılında Patrik ilan edilen Bartholomeos, halen senede birkaç kez adada doğduğu evi ziyarete geliyor. Görselde arkada Rum ortaokulu, önde ise Bartholomeos’un öğrenciliğinin temsili heykeli…

 

 

 

 

 

 

 

Gökçeada da Ne Yenir? Bizim Tavsiyemiz

Adadan emekli olan astsubay Nejdet Bey ve eşi Türkan Hanım, 4 sene boyunca Rum köyü Zeytinliköy’de işlettikleri Dami’yi merkeze taşıdılar. Hem merkezin ortasında hem de ayak altında olmayan harika bir konum bulmuşlar kendilerine. Zamanında eski bir Rum evi olan taş bina restore edilerek restorana dönüştürülmüş.

Akşam yemeklerinde bir meyhane havasına bürünüyor Dami. Yunan mezeleri, Deniz ürünleri, Grek salata, Tereyağ soslu Dami köfte, Çöp şiş, Kavurma, Oğlak Tandır, Yerli ahtapot, Günün balığı,  Antrikot menüden seçebilecekleriniz…

Dami’nin tur ve gruplar için yemek servisi de bulunuyor.

 

 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla ​​paylaş!

5
1 Paylaş, 5 Puanlar

Tepkinizi emoji ile gösterin

Çok Güldüm Çok Güldüm
0
Çok Güldüm
Kızdım Kızdım
0
Kızdım
Sevdim Sevdim
5
Sevdim
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Kusacam Kusacam
0
Kusacam
Şaşırdım Şaşırdım
0
Şaşırdım
Beğendim Beğendim
4
Beğendim
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Cmhr74

Platin

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Kişilik testi
Kişilik hakkında bir şeyler ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular sorabilirsiniz
İçerik Ekle
Görseller ile Biçimlendirilmiş Metin Hazırlayabilirsiniz
Bilgi yarışması
Bilgi amaçlı doğru ve yanlış cevapları olan sorular hazırlayabilirsiniz
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapabilrsiniz
Liste
Klasik İnternet Listesi
Geri sayım
Klasik İnternet Geri Sayımları
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Oluştur
Görsel
Fotoğraf veya GIF
Gif
GIF formatı