-
En İyi Ezberleme Yöntemleri Nelerdir?
Ülkemizdeki eğitim sistemi maalesef ezbere dayalı olduğu için sınav zamanlarında en gerekli olan şeydir ezber yapmak. Ezber yapmanın değişik yolları var elbette. Yaşamamız boyunca bir sürü şey öğreniyoruz ama her yeni öğreti öncekileri bize unutturuyor. Önce neden unuttuğumuza bakalım.
Neden Unutuyoruz?
Unutmak aslında bir savunma mekanizması olarak düşünülebilir. Aslında, beyniniz unutarak sizi gereksiz bilgi ile fazla yükleme yapmaktan korumaya çalışıyor. Her şeyi hatırladığınızı bir düşünsenize… Ne çekilmez bir hayat olurdu.( bunu yaşamak istemezdiniz emin olun ben unutmayanlardanım)
Yani, beyniniz, bir savunma mekanizması olarak öğrendiğiniz her şeyi kısa süreli hafızaya atıyor ve siz tekrar yapmadıkça bu bilgileri uzun süreli hafızaya aktarmayarak unutmanızı sağlıyor.
Öğrendiklerinizi kolayca akılda tutabilmek için Hermann Ebbinghaus tarafından geliştirilmiş evrensel bir formül var:
Ebbinghaus Unutma Eğrisi öğrendikten sadece bir saat sonra, edindiğimiz bilgilerin yarısından fazlasını unuttuğumuzu, bir hafta sonrasında ise sadece %20’sini hatırladığımızı gösteriyor. Ebbinghaus’a göre, zorla ezberlemeye çalışmak etkili bir şey değil. Çünkü beyniniz, zorlayarak ezberlemeye çalıştığınız şeyleri hızlı bir şekilde kavrayamıyor ve aralarında güçlü çağrışımlar kuramıyor. Uzun süreli hafızaya atmak istediğiniz şeyler için belirli sürelerde tekrarlar yapmanız gerekiyor.
Daha açık olmak gerekirse, ezber gerektiren bir sınav için bir gün öncesinden değil de birkaç gün öncesinden çalışmaya başlasak daha iyi olur. Daha verimli çalışabilmek için ise deneyebileceğimiz birçok yöntem var.
Ne öğrendiğinizi anlamaya çalışın: Anladığınız şeyleri ezberlemek, beyninizin çağrışım bulmasını kolaylaştırıyor. Böylece, bu bilgiler dokuz kat daha hızlı bir şekilde uzun süreli hafızaya atılabiliyor.
2) Sizin için optimal olan çalışma zamanını öğrenin: En iyi öğrenme zamanı, bölünmediğiniz ve enerjik olduğunuz zamandır. Kimileri sabah erkenden kimileri ise gece geç saatlerde ders çalışmayı daha verimli bulur. Siz de sizin için en verimli zamanı bulun ve o zamanlarda çalışın.
3) En gerekli bilgiyi öğrenin: Önceliklerinizi doğru bir şekilde kurmalı ve ona göre çalışmalısınız. Unutmayın, en başta ve en sonda öğrenilen bilgiler daha fazla akılda kalıyor.
4) Sadece en iyi materyalleri seçin: Eski tarihli kitapları ve eski öğrenme tekniklerini kullanmayın. Sürekli değişen ve gelişen bir dünyanın içerisindeyiz ve eski kitapların yayınlanmasından sonra çok şey değişmiş olabilir. Şuan yanlış olabilecek bir şeyle zamanınızı boşa harcamayın.
5) Öğrenmeniz gerekenleri birine anlatın: Birlikte çalışmak herkes için ideal bir yöntem değildir. Yalnız çalışmayı sevenlerdenseniz, öğrenmeniz gerekenleri yüksek sesle okuyup aynada kendinize anlatarak daha akılda kalmasını sağlayabilirsiniz. Eğer başkalarıyla çalışmakta sorun yaşamıyorsanız karşınızdakine anlatarak karşılıklı fayda elde edebilirsiniz.
6) Öğrendiklerinizi belirli mekanlarla bağdaştırın: Başka bir deyişle, kendi zihin sarayınızı oluşturun. Örneğin, odanızda çalışıyorsanız öğrendiğiniz bir şeyi odanızda bulunan bir eşya ile bağdaştırıp birkaç kez tekrarlayın. Sonrasında, odanın hafızanızda nasıl göründüğünü hatırlayın.
7) Karşıt şeyleri öğrenin: Bir şeyi zıttıyla beraber öğrenerek hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Örneğin, yabancı bir dil öğrenirken gelmek/gitmek, gece/gündüz şeklinde ikili öğrenmeye çalışın.
8) Bağlantılı kelimeler kullanın: “Nail Words” olarak geçen bu tekniğin ana noktası farklı şeyler arasında bağlantı kurarak çalışmak. Böylece birini hatırladığınızda bağlantı kurduğunuz diğer tüm bilgileri hatırlayabileceksiniz.
9) Yeni öğrendikleriniz ile önceden bildikleriniz arasında bağlantı kurun: Bu, yeni öğrendiklerinizi anlamanızı kolaylaştırır. Böylece bilgilerin akılda kalıcılığı artar.
10) Hikayeler uydurun: Bir çok şeyi belirli bir sırayla öğrenmeniz gerekiyorsa, bir hikaye oluşturun ve öğrenmeniz gerekenleri hikayeye doğru sırayla serpiştirin. Dikkat etmeniz gereken nokta, serpiştirdiğiniz bilgilerin hikayenin akışında birbiri ile bağlantılı olmasını sağlamak.
11) Kayıt cihazı kullanın: Özellikle duyarak öğrenen biri iseniz bu teknik tam size göre. Öğrenmekte olduğunuz bilgiyi ses kayıt cihazı ile kaydedin. Sonrasında birkaç kez daha dinleyin.
12) Görselleştirin: Bir şeyi öğrenirken vücut dilinizi kullanın böylece kas hafızanızı da harekete geçirebilirsiniz.
0 Comments