1
1 Paylaş, 1 Puan

Biz, millet olarak geçmişimizde çok büyük başarılara imza attık. Tıp, matematik,coğrafi ve bir çok alanda olduğu gibi mimari alanda da hala sırları çözülemeyen büyük başarılara ulaşmış bir milletin evlatlarıyız. Bundan tam 8 asır önce SELÇUKLU zamanında yapılan bir cami tekniği şuanda JAPONYA ‘da depremden korunma tekniği olarak inşaatlara uygulanmaya çalışılıyor.

Göğceli Cami (Çivisiz Cami) Tarihi

Sekiz asır önce Çivisiz Cami’nde uygulanan mimari temel tekniği, bugün modern binaların bile hepsinde uygulanan bir sistem değildir. Depremin çokça görüldüğü Japon mimari temel tekniğinin sekiz asır önce Selçuklu mimarları tarafından da uygulandığının en büyük kanıtı, Çivisiz Camidir. Ahşaptan yapılan ve herhangi bir çivi kullanılmadığı için Çivisiz Cami olarak adlandırılan yapıyı günümüze değin getiren husus, temelinde deprem takozu tekniğinin kullanılmasıdır. Modern mühendisliğin bir tekniği olan deprem takozu, deprem anında binanın yakılmasını önlüyor.

Caminin sekiz asır önce Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev’in talimatıyla yapıldığı sanılıyor. Yapım yılı, 1205’e denk geliyor. Ancak diğer bir kanı ise, Samsun’da Müslüman olmayan beylikleri irşat etmek adına bölgeye gönderilen Selçuklu ahalisi tarafından inşa edilmiş olacağı yönündedir. Ancak caminin sekiz asırlık olduğuna dair herhangi bir tartışma söz konusu değildir. Camiden alınan ahşap oyma örneklerinin laboratuvar merkezinde tetkik edilmesinden sonra caminin sekiz asırlık olduğu deneysel olarak da kanıtlanmıştır.

Cami içerisindeki kolanlar, kıble yönüne bakıyor. Bunun sebebini ise caminin imamı tahmini olarak şu şekilde açıklıyor: “Caminin iç kolanları kıble yönüne bakıyor. Bu dönemin Müslümanlarının önemli bir hassasiyetidir. Cami ola ki bir gün yıkılırsa, kıble yönünde yıkılsın diye kolanlar kıble yönüne eğimli halde yapılmıştır.”

Cami içerisinde Allah lafzı süslemesi ve Peygamber efendimizin mührünün yer aldığı süslemeler de yer alıyor. Ayrıca, bazı sahabelerin isimleri de caminin ahşap tepesine yazılmış. En önemli husus ise, camideki mimari temelin günümüzde modern mühendislik olarak isimlendirilmesi de, Selçuklu dönemindeki mimari tekniğin görmezlikten gelinmesinin bir sonucudur.

Nasıl gidilir?: Samsun’un Çarşamba ilçesinde yer alan cami, Canlı Mahallesi sınırları içerisinde yer alıyor. Samsun Ordu yolu üzerinden Çarşamba ilçesine girildikten sonra Temel Caddesi’ni takip ederek Çivisiz Camii’nin yer aldığı Mezarlık sokağına giriş yapabilirsiniz.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınla ​​paylaş!

1
1 Paylaş, 1 Puan

Tepkinizi emoji ile gösterin

Çok Güldüm Çok Güldüm
0
Çok Güldüm
Kızdım Kızdım
0
Kızdım
Sevdim Sevdim
1
Sevdim
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Kusacam Kusacam
0
Kusacam
Şaşırdım Şaşırdım
1
Şaşırdım
Beğendim Beğendim
1
Beğendim
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Ahmet KARADAYI

Platin

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Kişilik testi
Kişilik hakkında bir şeyler ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular sorabilirsiniz
İçerik Ekle
Görseller ile Biçimlendirilmiş Metin Hazırlayabilirsiniz
Bilgi yarışması
Bilgi amaçlı doğru ve yanlış cevapları olan sorular hazırlayabilirsiniz
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapabilrsiniz
Liste
Klasik İnternet Listesi
Geri sayım
Klasik İnternet Geri Sayımları
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Oluştur
Görsel
Fotoğraf veya GIF
Gif
GIF formatı