Bartın kendisi başlı başına bilinmezken içinde ne cevherler gizli. Mavi ile yeşilin dans ettiği yerdir BARTIN. En çok bilinen yeri AMASRA. Amasra’yı biraz geçerseniz Çakraz’ı görürsünüz.
Çakraz, Batı Karadeniz Bölgesinde Bartın İli’ne bağlı Amasra İlçesi’nin 14 km doğusunda yer alır. Kuzeyini Karadeniz çevrelerken, güneyinde ise Küre dağları bulunmaktadır. Bölgenin orta kısımlarına rastlayan Çakraz Ovası bir dere ile ikiye bölünür.
Çakraz Tarihi Mekanlar
Çakraz’ın tarihini, Amasra’nın tarihinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Bu da ortalama 2500 – 3000 yıllık bir dönem demektir.Çakraz’ın tarihi ile ilgili en güvenilir yazılı belgeler Osmanlı dönemine aittir. Osmanlı döneminde tutulmuş olan belgelerde Çakraz’ın Osmanlı’nın tekne ihtiyacını karşılamakta kullanılan önemli bir iskele olduğu apaçık bellidir. Yine 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başlarında özellikle Amasra ve çevresindeki kömür madeni ocaklarının maden direği ihtiyaçlarının karşılanmasında Çakraz ve çevresindeki ormanlık alanlardan kereste elde edilip bunlar da o zaman için önemli bir iskele olan Çakraz iskelesinden ilgili yerlere sevk edilmiş olduğu bilinmektedir.Öte yanan ilk çağlardan beri bölgeyi ziyaret etmiş olan bazı yabancı gezginlerin Çakraz ile ilgili olarak yazmış oldukları ve elimizde sınırlı sayıda da olsa bulunan bazı belgeler de çeşitli yüzyıllarda Çakraz ve çevresi ile ilgili aydınlatıcı bilgiler vermektedir.1817 – 1819 yılları arasında Bartın ve çevresinde gezi yapan Papaz Minas Bıjikyan Çakraz İle ilgili olarak; Delikli Şile Amasra’nın 9 mil uzağında elverişsiz bir limanı ve Çakras adlı bir burnu olan yerdir. Arriaons burada Eritalı namıyla bir Grek halkının yaşadığını yazar. demektedir.1869 da yayınlanan ve Dilaver Paşa Nizamnamesi diye bilinen ünlü tüzükte maden direği yapımı için bölgede ağaç kesiminin düzenlenmesine çalışılmış fakat bu tüzük çevredeki ormanların tahribatını önlemeye yetmemiştir. 1911 yılları ve sonrasında Birinci Dünya Savaşı devam ederken, Amasra Çakraz ve Tarlaağzı kıyılarının Rus savaş gemileri tarafından ablukaya alınmış olduğu, her gün birkaç Rus savaş gemisinin Tarlaağzı, Amasra ve Çakraz kıyılarını kolaçan ederek rastladıkları Türk teknelerini batırdığı Değerli Araştırmacı Necdet SAKAOĞLU tarafından belgelere dayalı olarak ifade edilmektedir.
Geçtiğimiz günlerde Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçaklarımızın pilotları havadan AMASRA-ÇAKRAZ tatil beldesini görüntüledi.
0 Comments